توضیحات کامل :

طرح توجیهی کسب و کار بازیافت ضایعات سنگی در 15 صفحه ورد قابل ویرایش با فرمت doc

 

بخشی از متن فایل :

 

  • مقدمه

 

 

در دهه های اخیر رشد صنعتی و افزایش تولید و در نتیجه مصرف سبب كاهش سریع ذخایر طبیعی مواد خام و انرژی شده است. از طرف دیگر حجم بالای تولید سبب تولید مقادیر زیاد مواد باطله و ضایعات شده است كه اثرات منفی زیادی بر محیط زیست دارند.  بسیاری از كشورها و سازمان های بین المللی در زمینه كاهش این ضایعات و استفاده مجدد از آن ها فعالیت می كنند .

 

ضایعات معدنی را می توان به عنوان مواد باقیمانده، باطله ها و یا مواد بی ارزشی كه بعد از استخراج و فرآوری مواد برای تولید محصول با ارزش بوجود می آیند در نظر گرفت. تا كنون هیچگونه معیار واحد و مشخصی برای طبقه بندی باطله های معدنی ارائه نشده است. معیار ارائه شده بایستی مشخصات كامل اقتصادی و امكان استفاده نهایی از آن و میزان فرآیند مورد نیاز برای تبدیل را در نظر بگیرد.

 

گروه ( 1 )  باطله هایی كه با كمترین میزان فرآوری امكان استفاده از آنها به عنوان مواد مورد استفاده در ساخت و ساز وجود دارد، مانند باطله های با حجم زیاد از كانی های صنعتی. در این مورد بازار مصرف در فاصله كمی از معدن قرار دارد ولی مقدار زیادی از باطله بایستی جابه جا شود.

 

گروه ( 2 ) باطله هایی كه به مقدار كمی فرآوری نیاز دارند تا بتوان محصول با ارزشی تولید كرد. به عنوان مثال حذف ناخالی های آهن از باطل ههای كوارتز و تولید ماسه سیلیسی.  مقدار زیادی باطله بایستی عمل آوری شود و در نهایت مقدار كمی باطله مجددا تولید می شود. بازار مصرف آن بزرگتر و گاهی بین المللی است.

 

گروه ( 3 )  باطله هایی كه حاوی مقادیر كمی از مواد با ارزش هستند و به فرآوری بیشتر و گاهی پیچیده تری نیاز دارند. عیب این مواد این است كه حجم زیادی باطله مجددا تولید و هزینه سرمایه گذاری نیز بالا است. در این مورد بازار مصرف معمولاً بین المللی است.

 

گروه ( 4 ) باطله هایی كه حاوی مقادیر خیلی كمتری از مواد با ارزش ( فلزات )هستند و سایرموارد گروه 3 در مورد آنها نیز صادق است.

 

تاكنون مطالعات زیادی در مورد استفاده از باطله های كانیهای صنعتی صورت نگرفته است. در صورتیكه كاربردهای صنعتی برای این باطله ها ارائه شود، سود دهی اقتصادی فرآیندهای استخراج آنها افزایش خواهد یافت.

 

استفاده مجدد از باطله های معدنی از دیدگاه اجتماعی و زیست محیطی اهمیت دارد اما انجام این كار بایستی اقتصادی باشد و از طرفی مشكل تكنولوژیكی و محدودیت فنی نیز وجود نداشته باشد. فواید استفاده مجدد از باطله ها عبارتند از:

 

استفاده مؤثر از منابع و ذخایر

 

كاهش مشكلات زیست محیطی

 

افزایش سوددهی (افزایش درآمد و كاهش هزینه دفع باطله ها)

 

ایجاد توسعه پایدار

 

2 - عوامل موثر در تولید ضایعات سنگ

در هنگام استخراج ضایعات توسط عوامل زیر ایجاد می شوند:

 

توسط دستگاه بلوك بر

 

توسط اره گروه های چند تیغه ای

 

توسط چکش

 

انواع مختلف ناپیوستگی ها و شکستگی های موجود در سنگ معدن

 

روند استخراج در جهت عكس شیب طبقات نباشد

 

استخراج معادن به روش انفجار

 

توسط دستگاه سیم برش هنگام برش سنگ

 

علاوه بر استخراج، قسمتی از ضایعات سنگ در كارخانجات فرآوری سنگ تزئینی تراورتن ایجاد می شود.

 

به طور معمول حدود 35 درصد سنگ تراورتن در كارخانه فرآوری حین برش و تهیه پلاك به ابعاد كمتر از  10cm × 10cm  تبدیل شده و به عنوان ضایعات تلقی می شود.

 

عوامل اصلی ایجاد ضایعات در كارخانه به شرح زیر است:

 

- وجود شكاف هایی در كوپ (قله)سنگ ؛ این شكاف ها در حین برش گسیخته شده و باعث ایجاد ضایعات می گردد.

 

به هنگام برش سنگ به ابعاد مشخص ، قسمت های زائد سنگ بریده شده و به صورت ضایعات درم یآید . لذا هرچه شكل كوپ سنگ به مكعب مستطیل نزدیكتر باشد ، ضایعات آن كمتر است.

 

- معمولاً پلاكهایی كه در كارخانجات سنگبری، استفاده می گردند یا تولید می شوند به علت بی دقتی در حمل،غالباً دچار شكستگی در لبه ها و یا ترك و خراش در سطح ساب خورده می شوند كه به معنای ایجاد ضایعات است.

 

 

 

3 – میزان تولید ضایعات سنگی

 

 

در سال 2004 میزان كل تولید معدن روباز در جهان 75 میلیون تن بوده است كه 30 میلیون تن از آن را باطله ها تشكیل داد هاند . بنابراین میزان تولید خالص 45 میلیون تن برآورد می شود. چین با 14 میلیون تن رتبه اول را كسب نموده است و كشورهای ایتالیا و هند به ترتیب با 8/7 و 5/7 میلیون تن در رتبه های دوم و سوم قرار داشته اند . میزان تولید باطله در معادن روباز بین 95 – 70 ٪ است . در سال 2001 در ایرلند 7/1 میلیون تن باطله در معادن روباز تولید شده است.

 

آفریقای جنوبی در سال 2004 حدود 507 هزار تن مصنوعات گرانیتی تولید نموده است. صنعت تولید مصنوعات سنگی در آفریقای جنوبی در مقایسه با معدل جهانی از وضعیت بدی از نظر تولید باطله برخوردار است و نسبت به معدل جهانی میزان باطله بیشتری تولید می كند، اما در مقایسه با تولید كنندگان گرانیت در وضعیت برابری قرار دارد . معمولاً بازیابی بلوك ها از معادن روباز 19 – 10 ٪ است. از این میزان حدود 45 ٪ آن در طی فرآوری ، برش و پولیش تلف می شود . در این حالت نسبت تولید باطله 8:1 می باشد.  این اختلاف با معدل جهانی به دلیل ماهیت سنگ معدل       می باشد . نكته قابل توجه این است كه سایر تولید كنندگان گرانیت با بازیابی 15 – 8٪ كار          می كنند.

 

شکل ( 1 ) میزان باطله تولید شده توسط صنایع مختلف در فنلاند را نشان می دهد.  مجموع باطله های تولید شده 130 میلیون تن می باشد كه از این میزان 29 میلیون تن آن به معدنكاری و استخراج روباز تعلق دارد.

 

 

4 تولید ضایعات سنگی در ایران

در ایران بیشترین ضایعات سنگ مربوط به سنگ گرانیت است و ضریب كوپدهی در معادن سنگ گرانیت حدود 40 درصد است. علت این امر روش استخراج معادن گرانیت در كشور است كه فاصله زیادی با استانداردهای جهانی دارد. در معادن سنگ نرم از جمله تراورتن با توجه به استفاده از روشهای مكانیزه، مقدار ضایعات كمتر می باشد و ضریب كوپدهی حدود 80 درصد است. در گذشته ضایعات سنگ تراورتن در معادن دپو می شدند ولی هم اكنون با افزایش قیمت سنگ، فرآوری این ضایعات از نظر اقتصادی توجیه پذیر شده است. در كشور ایران 90 درصد ضایعات مواد نرم جهت تولید پلاك مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین در معدن سنگ تراورتن دینگه كهریز همدان در مسیر همدان- ملایر، بلوكهای كوچكتر و با وزن حدود 7 تن كمتر جزء ضایعات محسوب می شود و از مواد باطله برای تولید سنگهای آنتیك و لقمه استفاده می گردد. بخشی از ضایعات سنگ معمولاً هنگام استخراج معادن تراورتن ایجاد می شود به ویژه در مواقعی كه سنگ دارای كیلواژ ، درزه و شكاف های نزدیك به هم باشد، حدود 20 % سنگ استخراج شده به صورت صورت سنگ لاشه و ضایعات محسوب می شود. این مواد به عنوان محصولات جانبی معدن به حساب می آیند.

 

 

 

5 بازیابی و استفاده مجدد از ضایعات سنگی

 

اخیر استفاده از ضایعات معادن و كارخانه های فرآوری سنگ توسعه یافته است . از انواع این كاربردها می توان به ساخت سنگ مصنوعی ، پودر سنگ ، مصنوعات سنگی ، انواع سیمان و       آسفالت های مخصوص و كف پوش های سرامیكی اشاره كرد. بسته به نوع سنگ م یتوان از آن ها استفاده های زیادی كرد. اگر سنگ های ضایعاتی از نوع آذرین باشند كه سخت هستند می توان از آن ها برای تولید سنگفرش استفاده نمود ولی اگر سنگ ها نرم باشند مانند تراورتن می توان آن ها را به پودر سنگ تبدیل نمود یا از آن ها برای تهیه سنگ های آنتیك كه در نماها استفاده می شود بهره برد. در  ادامه به این كاربردها اشاره می شود:

 

5 1 تولید پودر سنگ

 

در حدود 40 درصد ( 86 هزار مترمكعب در سال) از باطله تولید شده در استخراج روباز به صورت قطعات سنگی هستند كه در محل پیتهای قدیمی، یا در بستر راهها و رودخانه ها و یا در مراتع و زمینهای كشاورزی دپو می شوند كه سبب ایجاد آلودگیهای زیست محیطی در وسعت زیاد می شوند. این مواد را می توان به عنوان ماده اولیه برای تولید پودر سنگ مورد استفاده قرار داد. مراحل انجام فرآیند به صورت زیر است:

 

انتقال ضایعات سنگی توسط فیدر یا كامیون به سرند

 

• دانه بندی با سرند

 

ینكش گنس

 

• سرند كردن

 

• آسیا كردن

 

• سرند كردن مجدد

 

• بسته بندی