توضیحات کامل :

مبانی نظری رفتار شهروندی سازمانی (فصل دوم) در قالب فایل word در حجم 11 صفحه بطور کاملاً ویراش شده و آماده ارائه به همراه منابع استفاده شده و ...

 

توجه : عنوان اصلی فایل : مبانی نظری رفتار شهروندی سازمانی ( پیشینه ندارد )

 

فهرست مطالب

تاريخچه رفتار شهروندي سازمانی
تعاريف رفتار شهروندي سازماني
انواع رفتار شهروندي سازمانی
ابعاد رفتار شهروندي سازماني 
ويژگي‌هاي رفتار شهروندي سازمانی
غيرقطعي بودن (غيردستوري بودن)
رفتارهايي كه ناشي از ابتكارات فردي و مستقل كاركنان مي‌باشد
رفتارهاي شهروندي سازماني باعث منفعت سازمان خواهد شد
منابع

 

بخشی از متن 

 

تاریخچه رفتار شهروندی سازمانی:
اصطلاح رفتار شهروندی سازمانی برای اولین بار توسط باتمان و ارگان (1983) وضع شده است (صنوبری، 1387). هرچند که اولین بار واژه رفتار شهروندی سازمانی بوسیله اورگان و همکارانش در سال 1983 به کار گرفته شد، ولی قبل از او افرادی همچون "کتز" و "کاهن" با تمایز قائل شدن بین عملکرد نقش و " رفتارهای نوآورانه و خودجوش" در دهه هفتاد و هشتاد میلادی و قبل تر از آنها "چستربارنارد" با بیان مفهوم تمایل به همکاری" درسال 1938 میلادی، این موضوع را مورد توجه قرار دادند. (مقیمی، 1384).

تعاریف رفتار شهروندی سازمانی:
«شهروندی» منزلتی است كه موجبات برخورداری از حقوق و قدرت‌ها را فراهم می‌كند، در صورتی كه در منابع دیگر شهروندی نه تنها به موقعیت قانونی، بلكه به آرمان‌های دموكراتیك هنجارین باز می‌گردد. شهروندی قصد ارائه موقعیت و هویت مشترك و عام را دارد كه به پیوند و همبستگی میان اعضای جامعه كمك می كند (بولینو، تارنلی و بلودگود، 2002).

در مورد رفتار شهروندی سازمانی تعاریفی زیادی وجود ندارد و هر آنچه به عنوان تعریف از این مفهوم آمده است بیشتر از تعریفی كه توسط اورگان (1988) شده است نشات می‌گیرد وی در سال 1988 رفتار شهروند سازمانی را اینگونه تعریف کرده است:

 ارگان به نقل از آلیسا (2008) معتقد است رفتار شهروندی سازمانی رفتارهایی است كه جنبه داوطلبانه دارند و به شكل مستقیم و آشكارا از سوی سازمان مورد پاداش قرار نمی‌گیرد اما به ارتقاء اثربخشی سازمان كمك می‌كند (به نقل از سیلمانی، 12:1390).

آلن و همكاران (2000) معتقدند كه رفتار شهروندی سازمانی مجموعه‌ای از رفتارهای سازنده و همكارانه است كه نه تنها بوسیله شرح شغل تصریح نشده و بطور مستقیم و قرار دادی نیز به توسط سیستم رسمی سازمانی، پاداش داده نمی‌شود.